Takhle se atentáty nedělají

7. 01. 2020 16:29:25
Spojené státy se na Blízkém východě chovají jako slon v porcelánu. Poté, co ztratili jakoukoli významnější roli v Sýrii, vypadá to, že možná smíří i letité nepřátele, Írán a Irák. Proti sobě.

Jistě, íránský generál Suley-i-mání byl nepřítel Spojených států. Těch si ostatně umně vyrábí čím dál tím více. Ano, stál za nasazením jeho jednotek Quds (určených právě k operacím mimo Írán) v konfliktech celého regionu. Což ale dělá každá regionální mocnost, natož velmoci, Spojené státy jistě nejvíce ze všech. Stál ovšem i za útoky, které je možno nazvat teroristickými. A tak ho zabili. V důsledcích je jedno zda si to zasloužil, jestliže exekuce proběhla s pravděpodobností hraničící s jistotou za hranou práva. A za nešťastné a vlastně úplně hloupé lze považovat především provedení celé akce.

Podle všech informací to bylo rozhodnutí rychlé, přičemž záminku mohlo hrát napadení americké ambasády na konci loňského roku, ke kterému došlo v odvetě za kontroverzní útok USA na pozice skupiny Katáib Hizballáh. Ten následoval po raketovém útoku kohosi (Američané viní zmíněnou skupinu) na iráckou základnu u Kirkúku.

Američané se tedy rozhodli záležitost vyostřit spektakulárním zabitím jednoho z nejvlivnějších představitelů Íránu. Zabili ho v cizí zemi, bez vědomí vlády té země, na mezinárodním letišti, vojenským útokem. A i nadále roztáčí spirálu, když varuje, že případný íránský útok na občany nebo zařízení Spojených států bude mít za následek odvetu, která může být nepřiměřená (zde). Ale jakou jinou reakci mohli čekat? Írán nemůže jen tak přejít zabití svého snad nejvýznamnějšího důstojníka. Zvláště když je nálada dále živena bouřemi v obou zemích, i Íránu. Zatím lze sledovat jen zdrženlivé náznaky. Výzva iráckého parlamentu (například), na niž president Trump reagoval opět jen hrozbou, tentokráte sankcemi. Prohlášení státních činitelů Íránu o připravenosti k odvetě. Oficiální vypovězení závazků vyplývajících z, byť v praxi již mrtvé, jaderné dohody z roku 2015. To je ovšem jen naprosto očekávaný začátek. Jenže bohužel nezdá se, že by Spojené státy měli v rukávu jinou než opět eskalační strategii. A nevypadá to, že by ani kdokoli jiný s patřičnou autoritou měl snahu zasáhnout a situaci uklidnit.

Nezabili jen nějakého vojáka, zničili silný symbol. A škála možných scénářů reakce je široká, od lokálních akcí proti americkým vojákům, přes útoky na americké spojence v regionu (zvláště Izrael), zvýšení aktivit v Hormuzském průplavu, vyvolání nepokojů v muslimských enklávách západních zemí, až po organizaci útoků po celém světě, včetně Evropy. V každém případě jsme se opět hnuli směrem úplně opačným, než je mír a stabilita v tak výbušném regionu, potažmo i kdekoli jinde.

Je nepravděpodobné, že by president Trump sám o sobě učinil natolik závažné rozhodnutí naprosto svévolně, nečekaně či impulsivně. Tak rozhodovací proces na nejvyšší úrovni neprobíhá. Navzdory krajně liberálním mediím hlavního proudu, které by nám rády takovou představu vnutily (kupříkladu New York Times). Zjevně jde o prosazení vlivu jestřábů dobře zakopaných ve státních administrativě Spojených států. Těch neokonzervativních jestřábů, kteří svou bezohledností již dokázali destabilizovat půl zeměkoule od Afghánistánu přes Blízký východ až po severní Afriku. Přesně těch, kteří mají pocit, že při prosazování zájmů své země nemusí brát ohledy na nic a nejméně snad na mezinárodní právo.

Jenže takhle se bezpečnější svět vytvářet nedá.

Autor: Jan Holek | úterý 7.1.2020 16:29 | karma článku: 42.08 | přečteno: 5961x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.31 | Přečteno: 252 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 41.99 | Přečteno: 2612 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 138 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1603

Plukovník AČR ve výslužbě. Původně vojenský pilot, účastník několika zahraničních operací, předseda odborné komise pro obranu hnutí Trikolora

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...